Pesanan Dari Tuan Tanah

Pesanan Dari Tuan Tanah

Friday, June 21, 2013

Sambal Gesek dan Tutorial

Haaa....mula-mula dengar nama sambal ni pun macam pelik gak..Makanan orang jawa kah? Indonesia?..
Lepas google kat ternet..Oooowwwhhh..rupanya makanan orang Negeri Sembilan..

Mula-mula nak cuba resepi ni macam risau-risau je..eh sedap ke?rasa macam mane ek? ade ala-ala sambal belacan tak?

Haaaa sebab tu la ada pepatah Melayu.."Belum cuba belum tahu"..sebab tu la kena cuba dulu..so aku ni kategori yang suka nak mencuba..kalu sedap,makanya berulangkali la aku akan buat.Sambal ni sejak aku cuba 1 minggu lepas..termasuk hari ni dah tiga kali aku buat..ekekekekeke.

Sumber: Majalah 1 Hari 1 Resepi
Penulisan: Chef Hanieliza



Seperti biasa,resepi ini telah diolah mengikut kesesuaian citarasa.


*Attention: Sambal ni kalu sape yang tak suka pedas sangat, boleh kurangkan jumlah penggunaan cili api ok.

BAHAN-BAHANNYA:

1 genggam ikan bilis (belah dan buang tulangnya-bersihkan dan rendam seketika~10 min)
4 biji cili merah (dibuang bijinya)
7 biji cili api (merah dan hijau)
1 labu bawang besar (dibelah 6)
4 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi
1/2 sudu teh belacan (nak lagi sedap,bakar seketika atas api)
Garam dan gula secukup rasa




CARA-CARA MENYEDIAKANNYA

1)Goreng bawang besar,bawang putih,cili api dan cili merah & hijau biar sampai layu.Toskan

Haaa..goreng sampai jadi macam ni ek.

2)Goreng ikan bilis separa masak (jangan sampai garing plak)
3)Tumbuk kesemua bahan yang telah digoreng bersama belacan bakar. Apabila agak hancur,masukkan ikan bilis.
4)Tambahkan perasa garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.
5)Hidangkan bersama limau kasturi.


SELAMAT MENCUBA...



No comments :

Post a Comment